Get Adobe Flash player

Szavazások

Mitől érzed magadat igazán különlegesnek a VIP moziban?
 

Belépés

HírlevélImpresszum

#

Lehel Filmszínház, Jászberény

A berényiek már 1889. május 19-én megtapasztalhatták a mozi elődjét, egy panoráma bemutatót, amiben életnagyságú viaszalakok mozogtak a látvány során. Ebben többek között Rudolf trónörökös és Vilmos császár temetése, egy hajó elsüllyedése, spanyol inkvizíció és más események voltak láthatók. Néhány hónappal később a város lakóit egy esti időpontra az utcára invitálták a Világ-színház bemutatására.

Ez egy természettani és mechanikai műszínház volt, a bemutatott képek egy körutazást mutattak a Föld körül 12 képben. A váltások közt zenészek muzsikáltak. A helyi újság hirdetésében állt az is, hogy diophrama (ködképek) szín- és vonaljátékok is láthatók a különleges előadás alkalmával.
A XX. század első felétől sátrakban vált láthatóvá rögzített képek vetítése, amelyek óriási népszerűségnek örvendtek. A város ezt jó üzletnel vélte és megépítették az első saját mozgót, amely 1921-ben nyitotta meg kapuit a Lehel Szálló emeletén. A 450 férőhelyes filmszínházat egy hozzá értőnek adták ki üzemeltetésre. A mozi hosszú évekig busás megélhetést jelentett Jászberény városának. A hangos film 1932-ben valósulhatott meg. Időközben konkurencia is alakult a ferencesek kultúrházában Kultúr Mozgó néven. A Városi Mozgó bérleti vita kapcsán az önkormányzathoz került vissza üzemeltetésre. Komáromy József látta el ezt a feladatot, aki 1938-1941-ig végezte nem kis feladatát, hiszen a veszteségeket sikerült le dolgoznia. A város nem volt előrelátó és a törtvényi előírásoknak megfelelő lépéseket elmulasztotta és a működési engedély 1941-ben lejárt. Rigó Ferenc, a Kultúr Mozgó üzemeltetője azonban megszerezte a szükséges engedélyeket és még egy mozi építésére is sikeresen tudott anyagilag áldozni. A Fecske családtól megvásárolta a fürdő épületét és átalakíttatta azt, annyira, hogy a fürdőnek a négy külső falán kívül nem maradt semmi nyoma sem. Szabó István építész így egy korszerű a kor követelményeinek megfelelően felszerelt 600 főt befogadni képes filmszínházat épített. A nézőtér legyező-szerű kialakítása lehetővé tette a kiváló hangzást.
A Lehel Mozi 1941 karácsonyán nyílt meg, a nézőközönség itt láthatta a legjobb magyar filmeket, világsikereket és természetesen filmhíradót is. Rigó Ferenc 1943-ban meghalt és két lánya vette át a működést. Az államosítás 1948-ban jött el és a Szolnok Megyei Moziüzemi Vállalat részeként működött. Időnként felújították és a nézők sem maradtak el, a tévés időszak azért kissé átrendezte a mozizási szokásokat. Húsz év után már a Jászság mozijaként emlegették, rengeteg vidéki itt nézte meg a népszerűbb alkotásokat, hiszen a környéken nem volt más mozi.
A rendszerváltás után az önkormányzathoz került és a felújításról is annak kellett gondoskodni. Működtetését a sokféleség jellemezte, de 1998.01.01-től Baranyi Béla vállalkozásának része. Pályázati úton sikerült korszerű állapotban tartani a mozit, ám a mozilátogatók száma igencsak megcsappant, a videós, DVD-s, internetes világ elhódította őket, ráfizetéssel pedig nehéz továbbüzemelni…
A mozi a város központjában található, a Fürdő utcában. Bejárata akadálymentesített, az előtérben a jegypénztár és a büfé van. Hagyományos készpénzes fizetési lehetőség van a jegyek megvásárlására. Az erkélyes terem lejtős üléssor elrendezésű, lehajtható,  ún. „stefi” székekből áll. A vászon nagy, függönnyel eltakart. A térhatású hangzást az USL, Inc. (Ultra Stereo) moziprocesszora biztosítja, a képi élményt 2 db Meo 5X szolgáltatja. A teremben egy nagy színpad is kialakításra került, időnként megrendezett színi előadásoknak, de más típusú rendezvény megtartására is kiválóan alkalmas.
Filmkínálata az elmúlt hetek, hónapok nagysikerű filmjeiből és művészalkotásokból állnak. Vetítés mindennap van. Hétfő– szerdáig napi 2 előadás, csütörtök- vasárnapig napi 3-4 előadás a kínálat. Jegyárai igen kedvezőek, hiszen egy teljes árú jegyért 350,- 600,- 700,-Ft-ot kell fizetni.
A közelmúltban megjelent egy újságcikk Mozisirató néven. Reméljük, hogy az újabb elképzeléseknek köszönhetően még hosszú távon talpon tud maradni a Jászság mozijának utolsó bástyája.

 

[forrás: Jászkürt (2009): Mozisirató (Kiss Erika írása)]

 

Keresés az oldalon

Keress a Facebookon

Megosztom a világgal

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Stratégiai Partner

filmajanlo.hu

Partnereink

CinemAudio
Filmkaptár
Filmtrailer
webroyal.hu - Tárhely, domain, weboldal